Geschiedenis en Politiek

Geschiedenis van Denemarken
De geschiedenis van Denemarken begint in de tijd van de Vikingen, koning Harald Blauwtand verenigde in de 10de eeuw Denemarken. In het jaar 1397 werd het land Denemarken verenigd met Zweden, Finland, en Noorwegen. Deze unie bestond echter maar tot 1523 toen Zweden en Finland uit de unie gingen. Eeuwen later in 1814 brak ook de unie met Noorwegen.

Aan de eerste Wereldoorlog heeft Denemarken niet deel genomen en bleef neutraal. Tijdens de twee Wereldoorlog trachtte de Denen ook neutraal te blijven, en sloten een niet-aanval verdrag met het nazi-Duitsland af. Echter op 9 april 1940 viel het Duitse leger toch Denemarken binnen om vervolgens Noorwegen binnen te kunnen vallen. Ondanks het verzet van het Deense leger capituleerde de Deense regering diezelfde dag nog. Tot 5 mei 1945 bleef Denemarken bezet door nazi-Duitsland.

Na de oorlog verlies de wederopbouw voorspoedig. In 1949 hielp Denemarken met het stichten van de NAVO. In 1973 werd het land lid van de Europese Unie.

Politiek van Denemarken
Staatsvorm
Denemarken is net als Nederland een constitutionele parlementaire monarchie, dat wil zeggen dat de Koning(in) onschendbaar is en de ministers verantwoordelijk. Een kabinet kan aanblijven zolang deze het vertrouwen heeft van het parlement. Een kabinet wordt meestal gevormd door één of twee partijen die een minderheidskabinet vormen. Door steun van één of meer andere partijen kan er geregeerd worden.

Kiesstelsel 
Sinds 1953 hanteert Denemarken het eenkamerstelsel. Het parlement, genaamd Folketing, telt 175 leden. Naast deze 175 leden zijn er nog 4 leden afkomstig van Groenland en de Faröer Eilanden. Er worden in Denemarken tenminste een keer in de vier jaar verkiezingen gehouden. 
Denemarken kent ook referenda. Dit zorgde ervoor dat in 2000 na stemming geen euro kwam voor Denemarken. 

Bronnen:
http://www.europa-nu.nl/id/vgaxlcr0e019/denemarken#p1